Työehtosopimus ‒ ammatti- ja työnantajaliittojen yhteinen menestystuote

30.11.2020

Metsäteollisuus ry ilmoitti poistuvansa työehtosopimuspöydistä ja jättävänsä työehtoihin liittyvät asiat sovittaviksi jäsenyritystensä ja työntekijöiden kesken. Nyt elämme siirtymäkautta niin kauan kuin nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa. Sähköliittolaisia koskevat sopimukset päättyvät ensi vuoden lopussa. 
Irtautuminen ei ole vain yhden työnantajaliiton yksittäinen hetkellinen päähänpisto vaan selkeä merkki Elinkeinoelämän keskusliiton ja Suomen Yrittäjät ry:n piirissä pidemmän aikaa vireillä olleesta tavoitteesta. 
Irtautuminen aiheuttaa metsäteollisuuden alan työpaikoilla sopimusrumban, kun sopimuksia tulee syntyä monenlaisissa yrityksissä, joissa kaikissa ei ole sopimisen kokemusta ja asiantuntemusta. Isoimmat alan yritykset sen sijaan ovat jo haalineet sopimisosaajia itselleen. 
Työehtosopimus on meidän palkansaajaliittojen ja työnantajaliittojen yhdessä tekemä menestystuote, joka takaa työehtojen perustason, lisää oikeudenmukaisuutta ja hyvinvointia työpaikoilla sekä varmistaa tasapuolisen kilpailuasetelman yritysten välillä. Työlainsäädäntö ei ole koskaan estänyt ottamasta paikallisia erityistarpeita huomioon ja sopimasta toisin. 
On aivan varmaa, että työntekijöiden työehdot joutuvat tulilinjalle, kun liittojen yhteinen työehtosopimus ei enää takaa vähimmäistasoa. Liittoon järjestäytyneet työntekijät ovat vahvemmassa asemassa myös paikallisessa pöydässä, sillä heillä on luottamushenkilöidemme osaaminen ja liiton tuki takanaan. 
Järjestäytymisessä on myös paikallisen sopimisen voima. Yhtä lailla paikallisissa pöydissä kuin työehtosopimusneuvotteluissakin se antaa puolestamme neuvotteleville painoarvoa, jonka ansiosta äänemme tulee kuulluksi ja työntekijöiden tasapuolinen kohtelu toteutuu. 
Uudessa tilanteessa me lupaamme pitää huolta jäsenistämme ja auttaa luottamushenkilöitämme kaikin tavoin hoitamaan vaativa tehtävänsä. Tärkein lupauksemme on vahvistaa järjestäytymisen puolesta tekemäämme työtä. Tähän työhön kutsumme myös muita palkansaajaliittoja mukaan.


Sähköliiton edustajisto

Lisätietoja: 
Edustajiston puheenjohtaja Juha Alatalo, puh. 040 718 5296